Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα, το 1932, μια Πέμπτη απόγευμα, το υπερωκεάνιο Σατούρνια είναι έτοιμο να αποπλεύσει από το λιμάνι της Πάτρας με τελικό προορισμό την Νέα Υόρκη. Στο μουράγιο βρίσκεται ο Λευτέρης Διαμαντόπουλος, 17 χρονών μανάρι τότε, έτοιμος να μπει στο καράβι για την ξενιτιά. Δίπλα του στέκεται ο μεγάλος του αδερφός Παύλος, που κατέβηκε από το χωριό μαζί του για να τον αποχαιρετήσει. Λίγο πριν σφυρίξει το φουγάρο, τα αδέρφια βρέθηκαν πίσω από ένα εγκαταλειμμένο καπνοπωλείο για να δώσει ο Παύλος ένα αποχαιρετιστήριο φιλί στον αδερφό του. Αμέσως μετά το φιλί του κατέβασε το παντελόνι και του φόρεσε έναν απίστευτο πούτσο. Σαν σήμερα, πριν από 77 χρόνια, πίσω από ένα εγκαταλειμμένο καπνοπωλείο στο λιμάνι του Πειραιά ο Παύλος Διαμαντόπουλος γάμησε για τελευταία φορά τον μικρό του αδερφό γιατί είχε σηκωμάρες.

Σαν σήμερα, το 1957, στην Καβάλα, ο Νικόλας και ο Χρήστος, χρόνια κουμπάροι κι εραστές ανηφορίζουν προς το σπίτι τους. Ξημερώνει. Το καπηλειό έκλεισε - ήπιανε πολύ κι απόψε κι ο Νικόλας έχει γείρει όλο του το σώμα πάνω στο Χρήστο που τον στηρίζει για να περπατήσει. Ξημερώνει, αλλά δεν πειράζει, όλοι στη γειτονιά το ξέρουν. Ήταν εραστές και γι' αυτό έγιναν κουμπάροι, ήταν σαν να παντρεύονταν μεταξύ τους. Οι γυναίκες τους δεν τους περιμένουν. Ξέρουν ότι σαν σήμερα, πριν από 52 χρόνια, ο Νικόλας και ο Χρήστος θα κοιμηθούν μαζί και θα ξυπνήσουν ο ένας δίπλα στον άλλο.

Σαν σήμερα, το 1947, η Μαρία, η κόρη του Ανέστη του μπακάλη, θα φέρει στον κόσμο ένα παιδί σε ένα χωριό στον Αχαϊκό κάμπο. Είναι μόνη της σε μια παγωμένη καλαμιά. Το παιδί είναι του Ανέστη, που τη βιάζεις συστηματικά τα τελευταία χρόνια. Μόλις γεννήσει το παιδί και πριν ακουστεί το πρώτο κλάμα του, θα το βυθίσει στο βάλτο. Κανείς δε θα μάθει τίποτα, κανείς δε θα ρωτήσει.

Σαν σήμερα το 2011, στην Αθήνα, ο Παναγιώτης Φασάκας θα στέκεται στην ουρά για να αγοράσει εισιτήρια για αυτόν και την αρραβωνιαστικιά του για το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα του Μεγάρου μουσικής. Για μια στιγμή, ο Παναγιώτης θα βάλει το χέρι στη δεξιά του τσέπη και θα αγγίξει την άκρη του δεξιού αρχιδιού του. Μετά θα ακουμπήσει ελαφρά την ψωλή του, απλά για να βεβαιωθεί ότι είναι εκεί.

Σαν σήμερα το 2007, σε μια άθλια τουαλέτα στην εθνική οδό Σέρρες Κιλκής, ξέρασε η Άσπα, αφού είχε γλείψει 28 ψωλές ετεροφυλόφιλων ανδρών διαφόρων εθνικοτήτων, τάξεων, ηλικιών και πολιτικών πεποιθήσεων, επειδή της έδωσαν από 15 ο καθένας. Ήταν καινούρια ακόμα. Σε λιγότερο από δύο μήνες θα έχει συνηθίσει.

κατέβασε όλο το τεύχος εδώ

3 σχόλια:

  1. δεν είναι που είστε γαμάτοι. είναι που είστε καύλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. aman mori... amesos na ormixeis ... ase kai se mas tis eparxiotopoules tpt ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. kala paidia
    ta spaei to fanzinaki,
    einai polu mprosta milame
    xioumor-politikh-misathropia,
    ola teleia syndiasmena kai isorophmena.
    kaula kai epanastash!!!
    mprabo!!!
    f.

    ΑπάντησηΔιαγραφή