Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα, το βράδυ της Τρίτης 13 Σεπτεμρίου 2012 ανοιχτά του Ισμίρ, (παλιότερη ονομασία Σμύρνη) o Χακίν Γκιουνέλ θα βρεθεί στη θάλασσα μαζί με άλλους 22 Αφγανούς πρόσφυγες, άντρες, γυναίκες, παιδιά, όταν άντρες του ελληνικού λιμενικού θα σκίσουν με τα μαχαίρια τους τη φουσκωτή τους βάρκα. Τα λίγα λεπτά που του απομένουν στην επιφάνεια της θάλασσας ο Χακίν θα δει από μακριά τα φώτα της πόλης που δημιουργούν την εικόνα μιας πόλης που καίγεται. Σαν σήμερα, δύο εβδομάδες πριν, 22 Αφγανοί πρόσφυγες θα πνιγούν πριν προλάβουν να μάθουν ότι "Ομόνοια" δεν είναι πόλη.



Σαν σήμερα, το 2012, η Κατερίνα θα ζητήσει από το αφεντικό της να φύγει λίγο πιο νωρίς γιατί πονάει. Της έχει έρθει η περίοδος. Το αφεντικό, από τη μεριά του, όχι απλά δε θα την αφήσει αλλά θα την κρατήσει υπερωρία και θα της πει να καθαρίσει και το ψυγείο. Ενόσω η Κατερίνα καθαρίζει το ψυγείο, εκείνος θα περάσει τρεις φορές από πίσω της για να της αγγίξει τον κώλο. Όταν επιστρέψει στο σπίτι της η Κατερίνα θα κάτσει για λίγο στη χέστρα και θα κολήσει το βλέμμα της σε ένα ακόμα μη-γονιμοποιημένο ωάριο που μόλις έπεσε στο νερό. Τότε θα σκεφτεί πιθανότητες - είχε να το κάνει αυτό από το σχολείο: 50% να έβγαινε άντρας, 80% να γινόταν πολύ άντρας, 97% να προσπαθούσε να γίνει αφεντικό. Σαν σήμερα το 2012 η Κατερίνα θα τραβήξει το καζανάκι ψιθυρίζοντας: «ένας μαλάκας λιγότερο».

Σαν σήμερα τον Ιούλιο του 1987 ο Στέλιος θα αφήσει τη γυναίκα του και τα παιδιά κάτω από την ομπρέλα για να κάτσει να πιει μια μπύρα στο beach bar μιας οικογενειακής παραλίας της Πάρου. Θα αράξει σε μια ψάθινη καρέκλα και θα καρφώσει τα μάτια του στην απέναντι κοπέλα που αλείφει το στήθος της με λάδι. Με το ένα του χέρι θα κρατάει την μπύρα και με το άλλο θα ξήνει διακριτικά την ψωλή του, νομίζοντας ότι κανείς δεν τον βλέπει. Στο διπλανό τραπέζι, ο Μάνος, από πάντα αδερφή, παρακολουθεί ξαναμμένος τη σκηνή. Όσο περνάει η ώρα τόσο η ψωλή σκληραίνει κάτω από το βρεγμένο μαγιό του Στέλιου και γίνεται όλο και πιο εμφανής, στα μάτια τουλάχιστον της εν λόγω αδερφής. Ξαφνικά, ο Νικολάκης, ο μεγάλος γιος του Στέλιου, θα τρέξει με μεγάλη λαχτάρα και θα σκαρφαλώσει στα πόδια του μπαμπά του, μπήγοντας τα δάκτυλά του στην κοιλιά και το λαιμό του. Καθώς τρίβεται στα μπούτια του μπαμπά του για να βολευτεί θα γυρίσει και θα ρίξει στον Μάνο ένα τρομερά βλοσυρό βλέμμα όπως μόνο ένα οχτάχρωνο μπορεί να κάνει. Σαν σήμερα τον Ιούλιο του 1987, σε μια οικογενειακή παραλία της Πάρου, ο Μάνος η αδερφή, θα υποσχεθεί στον εαυτό του ότι δε θα κάνει ποτέ του παιδιά κι ότι θα τα μισεί για πάντα.

Σαν σήμερα το 1987 ο Θάνος Περάκης και ο φίλος του Στάθης Σωτηρίου, 21 ετών τότε, κάθονται σε ένα καφενείο στα Εξάρχεια, βαριούνται και ασχολούνται με τα σκουλαρίκια τους, όταν το μάτι του Θάνου πέφτει στην ανοιχτή εφημερίδα που άφησε ο προηγούμενος και το μάτι τους πέφτει στη διπλανή φωτογραφία. Πέρναν λίγο χρόνο σιωπηλοί αφού διάβασαν τη δημοσίευση για τη δολοφονία του Μιχάλη Πρέκα. Μέχρι να έρθει ο καφές που έχουν παραγγείλει, ο Θάνος θα αναφωνήσει “Γι’ αυτόν τον άντρα θα έδινα και τη ζωή μου” Σαν σήμερα στις 2 Οκτωβρίου 1987 ο Στάθης θα κοιτάξει στα μάτια τον Θάνο και θα συμφωνήσει απολύτως μαζί του.



Σαν σήμερα το 1996 ο Αντώνης Σαράντος θα επιστρέψει στο διαμέρισμα που του αγόρασαν οι γονείς του για τις σπουδές του στο πολυτεχνείο της Πάτρας, αλλά αυτή τη φορά δε θα επιστρέψει μόνος. Σαν σήμερα, στο εν λόγω διαμέρισμα θα κάνει για πρώτη φορά σεξ στη ζωή του, στα 18.5. Ο θόρυβος του δρόμου που περνά μπροστά από το λιμάνι θα πνίξει τα αγκομαχητά του, αυτή και όλες τις επόμενες φορές. Σαν σήμερα το 2013 ο Αντώνης Σαράντος θα αδειάσει το σπίτι του γιατί του το πήρε η τράπεζα. Σαν σήμερα το 2035 ο Αντώνης Σαράντος θα επισκεφθεί το ίδιο διαμέρισμα ως πελάτης, για να γαμήσει κάτι φτηνά ασιάτικα ολογράμματα που δεν καταλαβαίνεις αν είναι αγοράκια η κοριτσάκια καθώς όσο πιο νέο το μοντέλο τόσο και νεώτερο.

Σαν σήμερα το 1962, μια Πέμπτη ξημερώματα, ένα boing της Ολυμπιακής Αεροπορείας θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Ελληνικού από τη Νέα Υόρκη. Στην αίθουσα αναμονής βρίσκεται ο Παύλος Διαμαντόπουλος, 50 ετών πια, και περιμένει τον μικρό αδερφό του Λευτέρη που έλειπε πολλά χρόνια μετανάστης. Λίγο μετά την άφιξη της πτήσης ο Παύλος θα σφίξει στην αγκαλιά του τον μικρό του αδερφό που νόμιζε πως δε θα τον ξανάβλεπε ποτέ και σε αυτή την αγκαλιά θα αισθανθεί τον πούτσο του να σκιρτίζει, κάτι που είχε πολύ καιρό να του συμβεί. Ενώ η γυναίκα του Λευτέρη κανονίζει κάτι τελευταίες λεπτομέρειες στο τελωνείο, στις τουαλέτες του αεροδρομίου ο Παύλος θα κατεβάσει το παντελόνι του μικρού του αδερφού και θα του φορέσει έναν ακόμα απίστευτο πούτσο, έτσι, για να μην ξεχνιόμαστε.


κατέβασε όλο το τεύχοε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου