Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Queer που λέμε!



Πρόσφατα βρεθήκαμε σ' ένα πάρτυ από κάποια παιδιά που θα τα έλεγες queer, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί έτσι λένε τους εαυτούς τους και έτσι θα ήθελαν να τους λένε κι οι άλλοι. Με την ευκαιρία αυτή καταλάβαμε κι εμείς οι επαρχιώτες τι είναι οι queer και πόσο τέτοιοι δεν είμαστε εμείς. Για όσους λοιπόν δεν ξέρετε, και ψάχνετε έναν ορισμό του queer και πέφτετε διαρκώς πάνω στους μεταμοντέρνους που σας λένε ότι «το queer δεν ορίζεται», ή σε άλλους που σας λένε ότι “όλα είναι queer”[1], εμείς θα δώσουμε έναν σαφή και πλήρη ορισμό, γιατί εδώ είναι τα φιλοσοφικά βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε. Ακούστε λοιπόν: queer είναι κάποιοι τύποι και τύπισσες που είναι αποκλειστικά str8 στο κρεβάτι, αλλά gay στο γραφείο. Δηλαδή διαβάζουν για gay, trans, λεσβίες, φύλο, σώμα, σεξουαλικότητα, φεμινισμό, queer theory, Butler, Foucault, και δε συμμαζεύεται, συχνά μάλιστα όλα αυτά τα σπουδάζουν κι όλας, μιας και υπάρχουν οι ομώνυμες σπουδές σε προπτυχιακό, και μεταπτυχιακό επίπεδο, γράφουν κείμενα και ποιήματα με τέτοιο περιεχόμενο και τα δημοσιεύουν στα blogs τους, διατηρούν ομότιτλα groups στο facebook στα οποία συμμετέχουν ενεργά και συνομιλούν αναμετάξυ τους αποκλειστικά με τέτοιο λεξιλόγιο. Παρ' όλη τη διαρκή τους ενασχόληση με το ζήτημα, ξεβρακώνονται μόνο όταν είναι εντελώς σίγουροι ότι δε υπάρχει κανείς εκεί γύρω που θα μπορούσε να τους τον φορέσει. Στα πάρτι τους ακούν woman empowering μπάντες, κάποιες φορές βάφουνε ματάκι - στο όριο του γκοθά, μη φανταστείς- βάφουν και κανέναν νυχάκι, πιο σπάνια κι επίσης γκοθάδικο μαύρο λες και τελείωσε το κοραλλί απ’ το μάρκετ. Κάποιοι βάζουν και καμιά φουστίτσα, αλλά μόνο όσοι έχουν ωραία γάμπα. Χορεύουν χουφτωστά αναμετάξυ τους αλλά με τα χεριά πάνω από τη μέση, λες και απαγορεύονται τα…χουφτώματα κάτω από τη μέση! Όσο προχωράει το ξενύχτι και το μεθύσι τόσο έχουν την ανάγκη να ξανατοποθετούν τα όρια όχι τόσο ανάμεσά τους όσο στις σχέσεις με τους άλλους.
Μεταξύ τους ανταγωνίζονται σε αντισεξιστικές εξυπνάδες, ενώ αν πέσει κάπου στο γύρο χώρο ομοφοβική ατάκα, τινάζονται όπως τα κυνηγόσκυλα όταν μυρίσουν μπεκάτσα. Αν μάλιστα καταφέρουν να βρουν τον ομοφοβικό που την πέταξε, επιστρέφουν στην παρέα έτοιμοι να κατουρηθούν από καμάρι. Κάποιοι από αυτούς έχουν το θάρρος να γαβγίσουν κι όλας στον ομοφοβικό - αυτό είναι καλό!
Συμβουλή: όταν το κάνουν αυτό το τελευταίο επιβραβεύστε τους χαϊδεύοντάς τους το κεφάλι, γιατί όποιος δαγκώνει ομοφοβικούς είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, δηλαδή της αδερφής. 
Γενικά, αν είσαι δηλωμένη αδερφή, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μην τους μιλάς, γιατί ό,τι και να σου πουν αυτοί εσύ καμάρι μου το ξέρεις ήδη και θα πρέπει και να κάνεις ότι δεν το ξέρεις γιατί θα απογοητευτούν που κατέβαλλαν τόση γνωστική προσπάθεια να σκεφτούν και να πουν αυτό που λένε, οπότε θα στενοχωρηθούν αν τους πεις ότι αυτό το ξέρουν κι οι κότες αρκεί να είναι αδερφές, κι εμείς οι αδερφές όπως και να το κάνουμε είμαστε ψυχοπονιάρες και δεν μας αρέσει να στενοχωρούμε τα αγόρια, queer ή όχι.
Μπορείς όμως να τους χουφτώνεις χωρίς κανένα ενδοιασμό-μη φοβάσαι, δε θα διαμαρτυρηθούν, γιατί εσύ είσαι γι αυτούς ιερό πρόσωπο: αν δεν υπήρχες εσύ, τα πτυχία τους και τα αστεία τους δε θα είχαν κανένα νόημα, κι έτσι σου το επιτρέπουν, αλλά μην ελπίζεις ότι να σου το επιστρέψουν κι όλας, είπαμε, είναι str8, και αδερφή δεν έγινε κανείς από το πολύ διάβασμα, κι εδώ που τα λέμε ευτυχώς γιατί αν ήταν έτσι θα τις είχαν κάψει όλες τις βιβλιοθήκες οι χριστιανοί. Αγάπη μου, άμα δε λιώσεις τις σόλες σου στο πάρκο σωστή αδερφή δε γίνεσαι.
Που μείναμε; Α, ναι. Εμείς είμαστε gay, πούστηδες και αδερφές. Μορφωμένες ή αμόρφωτες είμαστε γαμάτες – μην τα ξαναλέμε!
Κάτω οι str8
Κάτω οι queer
Πάνω εμείς
Και πάνω πάνω κανείς


[1] ακόμα πιο πρόσφατα, σε ένα «queer»(?) φεστιβάλ στην Αθήνα, μάθαμε ότι όλα είναι queer και τίποτα δεν είναι queer. Δε μασάμε, αυτά τα λένε οι str8 γιατί δεν αντέχουν να υπάρχει κάτι που να μην τους εμπεριέχει. Ψόφο



κατέβασε το τεύχος από εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου